zaterdag 8 oktober 2016

Twee heerlijke "quilt" dagenAfgelopen week twee hele leuke interessante "quilt"dagen gehad. Op donderdag gingen we met de helft van de Ferknipte Froulju richting Twente. In Goor bij Betina printing mochten we het verf proces van de sitsen van Den Haan en Wagenmakers meemaken. De reis ernaar toe was al super gezellig, de anderhalf uur durende rit was dan ook zomaar voorbij. Bij Betina printing aangekomen, kregen we eerst een kop koffie/thee aangeboden waarna er een rondleiding volgde.In de hal hingen prachtige quilts die o.a. gemaakt zijn met de sitsen van Den Haan en Wagenmakers. Helaas was ik mijn camera vergeten en heb ik de foto's moeten maken met mijn telefoon.
                                               Afbeeldingsresultaat voor sitsen

 Even een korte uitleg wat sitsen zijn. Een sits is een van oorsprong handbeschilderde stof. Een kenmerk van de oorspronkelijke katoenen sitsen is de glanslaag d.m.v. het kalanderen met o.m. de glanssteen.  Deze stoffen kwamen in de 17e eeuw vanuit Voor-Indië met de VOC-schepen naar Holland . Door de grote vraag naar deze sitsen werd er in de 18e eeuw in West Europa een nieuwe druk methode uitgevonden waarmee men deze sitsen kon reproduceren. De sitsen werden veelal gebruikt in interieurs en kledingstukken. Met name in traditionele kostuums werd veel gebruik gemaakt van sitsen. Tegenwoordig worden de sitsen, maar dan de moderne versie, zonder glanslaag, veelal gebruikt bij het quilten.


Deze dames in klederdracht wilden wel even voor ons poseren

Voor de klederdracht kostuums gebruikt men nog heel graag de sitsen met glanslaag. Bij Den Haan en Wagenmakers worden deze sitsen nog voorzien van een glanslaagje. Dit gebeurt niet door middel van een extra toevoeging, maar d.m.v. verhitting door de kalander machine. Dit is een grote wals die met een enorme drukkracht en hitte de stof als het ware plet, waardoor de vezels in elkaar gaan zitten en hierdoor een glanslaag laten zien.


Het begin, blanco katoen.
De plaat wordt geprint in zwart
Één voor één komen de kleuren erop
Al een paar kleuren
Helemaal ingekleurd.


In de grote productiehal kregen we een rondleiding van de eigenaar van Betina printing. We kregen te horen hoe de verf wordt gemengd en verderop zagen we het verfproces van de stoffen. In ons geval het paneel  met de levensboom. 


Hier de kalander machine, de grote wals die onder grote hitte de glanslaag verzorgd. En ook hier gaat er wel eens wat mis en beland het in de prullenbak. Zonde hè, hier zou ik best nog heel veel driehoekjes uit kunnen halen. 
  In de hal bij de ingang, hingen de rollen stof die te koop waren. Ik schrok elke keer weer als er een lap van de rol werd gescheurd. Ja echt, gescheurd! Voor een  quiltster is dat een vreselijk geluid, wij zijn toch immers altijd zo voorzichtig met onze lapjes! Maar natuurlijk kon het daar niet anders, er gingen zulke grote hoeveelheden doorheen dat het snijden van de stof een enorme ophoping van wachtende dames zou geven.  Omdat ik voor de Sisters, die ik straks in november ga maken, nog stof nodig had heb ik 3 verschillende uitgezocht. Een rode, licht blauwe en okergeel.

Het is echt de moeite waard om eens te gaan kijken.  Elk jaar worden er een of meerdere open dagen georganiseerd. 


Op de terugweg naar huis kwamen we bijna langs Zutphen, dus even van de route afbuigen was niet zo moeilijk. En kijk eens waar we toen terechtkwamen.   Yeah bij Petra Prins.


En tot onze verrassing stond Judith in de winkel te helpen.  Super gezellig. De winkel was ineens gevuld met Friese dames en heel veel lawaai,( lees gezelligheid). En ooh wat hing daar zomaar in de winkel. Ja de Sisters van Petra Prins. De quilt, waarvan ik in november de workshop ga volgen voor het middenstuk. En mooi, ooh nog vele malen mooier dan op de foto in het boek. Ik heb nu helemaal zin in de workshop. Nog even wachten, maar het is straks zo november.


Nadat we allemaal flink stofjes hadden ingeslagen, moest uiteraard ook de innerlijke mens worden verwend. Nou en dat is super geslaagd. Bepakt en bezakt zijn we weer naar huis gegaan, waar we afscheid namen, wetende dat we de dag erna elkaar weer zouden zien. Vrijdag gingen we namelijk naar Dokkum. Daar waren we uitgenodigd door Jelly van de quiltkoffer, om een lezing van Aurifil bij te wonen. Ook dit was zeer interessant en erg verrassend om te zien en te horen hoe lang het duurt voor één klosje een klosje  garen is.  Na afloop kregen we allemaal een kleurenkaart en een pakje garen mee om uit te proberen. De rest van de dag hebben we gezellig samen met de hele groep van de Ferknipte Froulju doorgebracht. Wat ben ik toch een enorme bofkont om bij zo'n geweldige groep dames te mogen horen. Elke keer is het steeds een feestje, kijk al weer uit naar de volgende bee- dag in november. 
Zit nu nog heerlijk na te genieten van afgelopen dagen en mijn buit te bewonderen. Groetjes en tot de volgende keer,
Brigitt@

7 opmerkingen:

 1. Jullie hebben het super gehad, dat neemt niemand je meer af. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Brigitta, gezellig om je verslag te lezen! Ik was ook zo onder de indruk van het printen bij Betina printing! Ze zouden er wel wat meer reclame voor mogen maken!! ;)
  Echt zo prachtig om te zien.. (..wij hadden ook al gevraagd om de inhoud van de prullenbak.... haha!).
  Lekker nagenieten nog van zo"n prachtige week!!
  Heerlijk om weer blogjes te lezen...
  Groetjes, Ria.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag! Dank je wel, zo was ik er toch even bij!
  Genieten van de leuke dingen samen is top!!!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhh wat hebben we een lol gehad de afgelopen dagen. En zoveel geleerd ook. Heb er vandaag nog zo'n heerlijk dagje aangeknoopt. Jammer dat je er niet bij was bij Miranda. Maar ja het leven bestaat uit meer dan alleen quilten. Hihi...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje Brigitta wat een leuke quiltbee is dat!
  Heerlijk zo uitgaan met z'n allen.
  Interessant om te zien hoe de mooie stoffen worden bedrukt.
  Ik begrijp uit jouw uitleg dat bij de moderne sitsen de glanslaag er niet kan worden afgewassen zoals het eerst wel kon.
  Eenmaal geplette stof, zal wel geplet blijven in de was.
  Zo jammer dat ze mislukte stoffen weggooien, maar ja dan zou iedereen in die prullenbak graaien en niets kopen :-)
  Leuk dat Judith er was bij Petra en de quilt die je gaat maken in het echt hebt gezien. Het is zo november hoor!
  Zo'n kleurkaart is ook al zo fijn om naar te kijken, al die verschillende tinten bij elkaar.
  Nu fijn nagenieten van je mooie spulletjes.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Twee geweldige dagen, ik had al wat op FB van gezien.
  Leerzaam de rondleiding ook.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Twee geweldige dagen, ik had al wat op FB van gezien.
  Leerzaam de rondleiding ook.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen