dinsdag 13 december 2016

Dé quilt met deadlineIs al een hele tijd klaar en al volop in gebruik. Slaapt heerlijk mem, hoorde ik na de eerste nacht. Fijn jongen daar is ie voor gemaakt.Ruim twee jaar geleden is het idee voor deze quilt al geboren. Nadat hij nieuw behang op zijn kamer had gekregen hebben we stof uitgezocht voor de quilt. Om te kijken of het leuk stond, een blokje in elkaar geplakt. Past perfect bij elkaar. En waarom het zo lang heeft geduurd voordat de quilt klaar was. Gewoon omdat ik hem voor zijn 15e verjaardag had beloofd en die was pas dit jaar. ;)
Eerst een proefblokje gemaakt om eens te kijken hoe het ging worden en hoe het moest. Voor dit blokje  goedkope stofjes van het kruidvat gebruikt. Nou op de paper piece manier ging het best snel. Dus verdween alles weer in de kast, want hij werd immers nog lang geen 15. En daar ging ik eigenlijk al de mist in. Het project werd uitgesteld, omdat er eerst een andere quilt tussen kwam, ik had toch immers nog tijd zat en op de machine ging zo'n blokje best snel toch?

Tsja en dan wordt het 2016, het jaar waarin hij 15 wordt. In februari,  kwam alles weer even te voor schijn. Er waren zomaar een aantal blokjes gemaakt. Eerst nog even uitgevonden wat nou dan echt het beste werkte. Dat het de paper piece manier zou worden, was al snel duidelijk. Maar hoe?  Op luierinleg of gewoon printer papier. Toen ik hoorde van theezakjes papier dit ook maar eens geprobeerd. En dat werkte heerlijk.Best leuk om te doen hoor op mijn "nieuwe" featherweight". Blokjes getekend op theezakjes papier en dan op nummer volgorde de stofjes naaien. Ging best snel , maar opnieuw verdween alles in de kast. Toen had ik eigenlijk al moeten weten dat dat niet de beste keus was.Want al snel werd het juni, de datum komt steeds dichterbij en daarmee ook de "stress".  Nee dat mag ik niet zeggen, zo ging het niet. Ik was namelijk nog steeds vol goede moed en ben vanaf dat moment volop begonnen met naaien. Het ene blokje na het andere blokje "rolde" onder mijn machientje vandaan. Heerlijk, snorrend werd rij na rij gemaakt.Tot zich het eerste probleem voordeed. Ondanks dat ik volgens mij goed had uitgerekend hoeveel stof ik nodig had, kwam ik "grijze" stof te kort. Aangezien ik deze stof inmiddels al 2,5 jaar in huis had, was deze dus nergens meer te verkrijgen. Een mailtje naar de fabrikant Bernatex in Amerika, bracht uitkomst. Tuurlijk hadden zij nog wel wat liggen. Of ik maar even mijn adres door wou geven en hoeveel ik nodig had, dan kwam alles goed. En inderdaad twee weken later was er een envelop met de benodigde stof. Helemaal blij werd ik van deze geweldige envelop. Jippie ik kon weer verder.
 


En toen ging het snel. De top zat in elkaar. Eerst nog "even" alle theezakjes verwijderd, dit was nog even een werkje, maar ik wilde het niet laten zitten. Alhoewel dit volgens de geleerden wel zou moeten kunnen, wilde ik het risico niet lopen. En toen kon er dan gedubbeld worden.  Met de latten is dit helemaal geen vervelend klusje. Geen zere knieën en je legt het zo even weg om er later weer verder mee te gaan.

Mijn bedoeling was om tijdens onze vakantie de quilt te quilten. Heerlijk lekker op het achterdek in het zonnetje. Maar dit ging even anders. Het was best mooi weer hoor, maar de eerste week zeker niet mooi genoeg om achter op het dek te zitten. De tweede week had ik het te druk met vakantie vieren en de laatste week was het gewoon te warm om onder de quilt te zitten. En ja toen kwam ik dus in tijd nood, want in september kregen we nog een week tropische temperaturen. De jeugd kreeg zelfs een tropenrooster en dat in september. Nou ja, daar had ik in mijn planning natuurlijk geen rekening mee gehouden. Zou ik dan toch mijn dead line niet gaan halen? Ja eerlijk is eerlijk, toen kwam de stress toch kijken.En tot overmaat van ramp, zat er  ineens een scheurtje in de quilt. Hoe, weet ik nog steeds niet en eigenlijk vind ik dat nog altijd het ergste. De lol was er daarna echt even af en het heeft toch wel een week geduurd voor ik weer verder ben gaan quilten. Het is dus nu een quilt met litteken, ach stoer toch?Maar eindelijk was het quiltwerk dan toch klaar en toen ik de bies had gesneden en er aan wilde zetten, vond ik het saai worden. Nog even gedubd, maar toen toch een nieuwe bies gesneden. Achteraf is dit de juiste keus geweest. 


In de quilt zit één speciaal blokje, ik vond het leuk om de quilt net iets extra's mee te geven. Zoals jullie weten is de quilt voor zoonlief. Hij zeilt/surft graag en hoopt later ook voor zijn beroep iets op of om het water te vinden. Vandaar de zeilbootjes, ankers, kompasroos en het stuk touw. 


De quilt heeft dan ook de naam "Behouden vaart" gekregen. 

De quilt is dus klaar, helemaal goed gekeurd en zoals al gezegd volop in gebruik. En nu willen jullie natuurlijk wel weten of ik mijn deadline heb gehaald. Euhm, nee dus. De quilt was helaas niet op zijn 15e verjaardag klaar. Veertien dagen later heeft hij hem in gebruik kunnen nemen. 

Dat dit blogje een hele tijd later is gepubliceerd heeft redactionele redenen ;), zal proberen vanaf nu sneller blogjes te plaatsten

Ach meestal werkt bij mij een deadline heel goed, maar ook hier geldt weer, 
uitzondering maakt de regel.
 Daarom heb ik voor de BOM  de Worthing Downs quilt mezelf toch weer 
een deadline opgelegd. Ik ga dan ook maar snel verder met deze geweldige quilt, 
wil nu wel heel graag mijn deadline halen. Groetjes en tot de volgende keer,
Brigitt@

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal over het maken van je quilt. Later vast heel dierbaar voor je zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een quilt met een verhaal en een bijzonder blok, super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om het verhaal van deze quilt van begin tot einde te lezen. En dit blok slaapt heerlijk. Weet ik uit ervaring, want ons zeilmeisje slaapt er ook onder...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een fantastische quilt! Ik zou dit blog uitprinten en je zoon meegeven. Knap dat t je toch gelukt is de quilt redelijk optijd af te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Piep wat een schitterend mooi verhaal!! Hoop dat je zoon elke geniet van dit mooie erfstuk
  Knuf

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal om te lezen, mooie quiilt geworden! Ik ben ook bezig met dit patroon, ook voor mijn zoon. Alle vierkanten blokjes klaar, maar worstel nog met de rechthoeken. Krijg de stof niet gemakkelijk op het juiste formaat gesneden en overweeg nu een malletje te maken en uit te tekenen op de stof. Hoe heb jij dit opgelost?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O jee, wat een stress zo op het eind! In de kast leggen... dan is het wel erg uit het zicht hè?
  In mijn atelier is het altijd een geweldige troep, alles waar ik aan bezig ben (plus de benodigde stofjes, en geknipte blokken) liggen en hangen in het zicht.
  Dat werkt wel, maar zo ongezellig die rommel, daar zou ik wel eens een oplossing voor willen :-)
  Heerlijk dat je zoon er blij mee is, en natuurlijk slaapt zo'n quilt heerlijk!
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij was het wachten waard! Echt schitterend geworden. Dat zoonlief er maar jaren met plezier en goede gezondheid onder mag slapen!!!!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen