maandag 24 november 2014

Mijn Koning WillemDit weekend ben ik dan eindelijk begonnen met het quilten van mijn King George quilt alias  Koning Willem. Hij hangt nu al een poos mooi te zijn over het quilt-rek dat mijn vader voor mij maakte, maar ik wil hem nu  toch wel graag af hebben, zodat hij lekker over de bank kan. 

Toen ik begon met deze quilt had ik nog geen blog, omdat ik het verhaal van mijn Willem heel graag vast wil leggen, schrijf ik er nu alsnog een blog over. 
Omdat mijn sampler destijds bijna klaar was, begon ik te zoeken naar een quilt die ik daarna wou maken. Kwam heel veel moois tegen, maar er was er één die steeds weer mijn aandacht trok en dat was de King George quilt. Deze quilt is ontworpen door Susan Ambrose naar aanleiding van een oude quilt welke in het Victoria and Albert museum in Londen hangt.


 

Toen ik hem ook nog eens op een blog tegenkwam in prachtige kleuren was ik verkocht. Direct daarna sloeg de twijfel weer toe, zou ik die wel al kunnen maken, ik was nog maar een beginner en dan al die ronde vormen. Gemaild met haar en gevraagd of het een moeilijk patroon was, zij heeft mij toen een blz. van het patroon gemaild, zodat ik kon zien hoe het er uit zag en zij overtuigde mij  dat het mij wel ging lukken. Hierop het besluit genomen om het patroon te gaan bestellen op de Kroningsdag van onze Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. En dus zat ik op 30 april 2013 achter de computer om het patroon te bestellen. Heb destijds gelijk een deadline met mijzelf afgesproken. Op de eerste Koningsdag moest de top klaar zijn. De quilt werd inmiddels omgedoopt tot Koning Willem. Een aantal dagen nadat ik het patroon had besteld, kwam jongste thuis uit school en vroeg of ik weer stofjes had besteld, nee hoor, nou en toch zitten er stofjes in deze envelop hoor mem. Snel geopend en ja hoor, zo lief.  Ik kreeg ze van haar, omdat ze het zo leuk vond dat haar quilt, mij had geïnspireerd om deze quilt te gaan maken. Stofjes om alvast aan de quilt te kunnen beginnen en zodat ik een leidraad had voor de kleuren. Super toch! 

In juni ben ik begonnen, eerst een les gevolgd in ronde vormen bij het quiltkabinet in Eernewoude.
Daarna was de eerste cirkel snel klaar en volgde er elke maand een cirkel, zo zou ik mijn deadline
wel halen.In de zomer was het heerlijk om buiten aan de tafel onder de parasol aan deze quilt te werken.
In de winter was het gezellig om samen met mijn pubers aan tafel te zitten. Zij huiswerk maken en ik weer verder met mijn cirkels. Zo werden er wel meerdere cirkels per maand gemaakt en  waren de cirkels al mooi op tijd klaar.  Wat een leuk werk  en moeilijk? Nee, eigenlijk niet, als je maar precies werkt en heel veel spelden zet, dan gaat het bijna vanzelf.  Cirkel 2 had ik voor het laatst bewaard, deze leek mij zo moeilijk, dus bleef ik het maar uitstellen om deze te gaan maken. En toch moest het er een keer van komen en wat bleek, achteraf was ie niet eens zo moeilijk. Op het patroon zag het er zo ingewikkeld uit, soms leek het net hogere wiskunde, nou en daar was ik vroeger op de middelbare school al niet zo goed in. Maar ineens viel het kwartje en  was ie zo klaar. En het was toch leuk om deze te maken!. 

En dan ineens zijn alle cirkels klaar en wordt het tijd om op zoek te gaan naar stof voor de achtergrond. Ik had al een grote lap liggen, maar deze vond ik toch te licht. Ik had een bepaalde sfeer voor ogen en daarom zijn we op een dag naar Zutphen gereisd. Gezellig een dagje met de trein  naar Petra Prins . Oh en wat was dat leuk,
een gezellige winkel met heel veel mooie stofjes. En wat het nog leuker maakte, daar mocht ik dan eindelijk kennis maken met de quilt die voor mij als voorbeeld diende en mijn blokken mochten op deze quilt liggen. Helemaal top.
In februari begonnen met de achtergrondcirkels en de shasings. Daarna heel veel driehoekjes geknipt. 
Precies uitgeteld hoeveel lichte en hoeveel donkere ik nodig had, want ik wou de tussenblokken zo maken dat het net sterren lijken. Steeds weer even op de grond uitleggen of de kleuren wel goed uitkwamen en of ze wel goed verspreid lagen, niet te veel dezelfde kleuren bij elkaar. Als hier een gele kwam dan hoefde die pas daar weer terug te komen en dit ging ook zo met de paarse, zo leuk, maar wel tijdrovend en ja de deadline kwam ook steeds dichterbij. 
Op 21 april is het allerlaatste blokje van deze quilt gepatcht. Jammer, want wat was het leuk.

Hier zit de quilt voor de helft in elkaar en oh zo mooi al.


En dan is het eind april en is de hele top klaar, super!    Yes, deadline gehaald. 
Op 1 mei had ik een afspraak met haar voor een lat-afspraak. Wat is dat geweldig, het ging als een speer en in anderhalf uur was de hele quilt gedubbeld met latten. Ik wil nooit meer anders.
Thuis mocht de quilt nog even op de loungebank buiten model liggen. 


Ik heb met heel veel plezier aan deze top gewerkt, het was een hele uitdaging, maar het gaf ook een enorm voldaan gevoel toen ie klaar was. 

Nog even een paar leuke weetjes over deze quilt.  Het patroon is gekocht op de Kroningsdag van Koning Willem Alexander.  In de zomer van 2013 werd er in Engeland, als bonus, ook nog een prinsje geboren met de naam George Alexander Louis, de nieuwe toekomstige King George, hoe toepasselijk in het jaar dat ik met deze mooie quilt bezig was. De quilttop was ruim op tijd af voor de 1e Koningsdag op 26 april 2014 (een dag eerder, omdat de 27e op een zondag viel) . Ik hoop de hele quilt ruim voor de 2e koningsdag in 2015 helemaal klaar te hebben. Ik hou jullie vanaf nu van mijn vorderingen op de hoogte.

Groetjes en hopelijk tot de volgende keer,
Brigitt@

16 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verhaal en wat is hij mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is deze quilt toch mooi!!
  En deadlines ik wilde er zelf nooit aan. Maar als ik dit bij jou zo lees moet ik het ook in gaan voeren. Het werkt echt.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk verhaal! Ik heb ervan genoten en dan nu welterusten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooi verslag van jouw King Willem. Gr. Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om het hele verhaal van jouw koning Willem te lezen, en goed dat jij van het verloop foto's had gemaakt, ik vergeet dit dikwijls

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een gezellig verslag van jouw en je 'King'.En wat is hij mooooiii !!!...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Brigitta een prachtig beeldverslag van "the making of....." en wat is die mooi heel veel succes en plezier met the finishing touch

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Via Margurite ben ik hier terecht gekomen. Welkom in blogland Brigitte. Ik ga je volgen! groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk verhaal om te lezen hoe je de quilt gemaakt hebt en hoe goed je binnen de door jouw gestelde doelen bent gebleven..knap hoor!
  Maar vooral vind ik je blokken heel mooi en de tussen stukken ook, voor mij weer een enorme stimulans om de quilt te gaan maken. Het patroon ligt al een tijd in de kast!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk verhaal van jou quilt. De kleuren zijn ook geweldig. Veel quilt plezier. Groetjes Rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtig mooi quilt, je ronde vormen zo mooi gemaakt
  Het verhaal was het lezen waard
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn complimenten hoor, dat je deze moeilijke quilt als beginnende quilter al kan maken.
  Zelf vind ik, na 9 jaar quilten ronde vormen nog steeds moeilijk en lastig om te maken.
  Jij hebt het prachtig gedaan, ook mooie stofjes gekozen. Nu lekker gaan quilten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je die prachtig gemaakt. zulke mooie kleuren, en hij ziet er zo mooi uit. Je kon het dus duidelijk wel! Leuk om te lezen hoe het allemaal gebeurde. Succes met het quilten!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prestatie! prachtig, zo'n warme vrolijke uitstraling. Petje af voor jouw dicipline daar kan ik nog wat van leren.
  Lieve groetjes
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh wat is de koningi Willem mooi zeg succes met het doorpitten

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat is je koning Willem MOOI!!!
  En de allerleukste foto vind ik toch die van jou met je kind, gezellig aan tafel, zo huiselijk en lief!
  :o)

  BeantwoordenVerwijderen