zondag 8 maart 2015

Jelly roll quilt workshop


Hier dan eindelijk het verslag van de workshop. Het maken van een Jelly roll quilt neemt toch iets meer tijd in beslag dan ik van te voren had ingepland. Maar dat mag de pret niet drukken, de quilt is leuk geworden en de workshop dag was zeer geslaagd. Erg gezellig en leerzaam.

Afgelopen dinsdag al op tijd vertrokken richting Drachten om samen met quiltvriendin Jolanda een workshop jelly roll quilt te volgen bij quiltatelier Janny van der Kloet.  Bij het inschakelen van de TomTom  ging het even mis, hij kende wel de straat maar niet het huisnummer. TomTom zei, zoek het zelf maar even uit en deed helemaal niets meer, Oh jeeh.  Gelukkig had ik de avond er voor op de routeplanner wel even gekeken waar ik ongeveer moest zijn in Drachten. Ben dus maar gewoon gaan rijden, onderweg Jolanda gebeld met de vraag waar ik nou precies moest zijn. Nou zei ze, kom maar naar mij toe dan rijden we wel achter elkaar aan er heen, dat is handiger. Dus reed ik eerst naar Boornbergum, maar op het moment dat ik op de snelweg de afslag neem naar haar woonplaats, begint ineens TomTom mij keurig de weg te wijzen. Nou je begrijpt dat ik  wel even om mij heen heb gekeken om eventuele verborgen camera's te spotten. Haha, maar samen met TomTom en de hulp van Jolanda keurig op tijd bij Janny aangekomen. En ooh zo dom, bijna daar geen foto's gemaakt, want wat woont ze daar mooi. Een prachtige Noorse woning, inclusief veranda, je waant je echt even in het buitenland.  En binnen al net zo mooi en overal mooie handwerkjes, een prachtig randje van de week, een mooie verkleinde Dear Jane, prachtige quilts aan de wand. Maar daar kwamen we niet voor, wij kwamen voor de Jelly Roll quilt workshop.

En die was leuk!  Eerst kregen we wat algemene instructies en toen konden we los. Mijn machine hield zich goed deze dag, zodat ik alle repen keurig aan elkaar kon zetten en omdat ik thuis al wat voorwerk had gedaan, kon ik vrij snel de eerste driehoeken gaan snijden. Met de speciale driehoek liniaal, die ik op het laatste moment nog bij de Quiltster bestelde, Marcha nog bedankt voor het snelle opsturen, top.


Daarna moesten alle puntjes losgetornd worden en ontstonden er vierkanten.
Op tafel even de vierkanten uitgelegd om het resultaat tot nu toe te bekijken en te dubben hoe de vierkanten te leggen, hou ik het boek aan of toch niet.  Besloten om toch het patroon in het boek te volgen.En dan is het alweer tijd voor de lunch, Janny had een heerlijke mosterdsoep voor ons gemaakt. Ondertussen sneeuwde het grote vlokken en hebben wij gezellig zitten kletsen. Want ja, omdat je toch de hele tijd met je neus achter de machine zit, schiet dat er de rest van de dag wel een beetje bij in.  |

Na de lunch ging iedereen weer verder. Helaas hield Jolanda haar machine er mee op. Ik had mijn moeder haar machine als reserve mee genomen, maar niet de voetpedaal, want die van mij past ook op mijn moeders machine. Maar helaas paste die van Jolanda niet op deze machine, dus kon zij hem niet gebruiken. Gelukkig had zij nog  snijwerk te doen, zodat ze in ieder geval verder kon, maar het was wel sneu.
(inmiddels is haar machine gerepareerd en kan zij ook verder met haar quilt)Ik wilde graag eerst alle vierkantjes klaar hebben voordat ik ze aan elkaar ging zetten. Dit om alle kleuren van de blokjes goed door elkaar te kunnen husselen. Ben dus na de lunch weer achter de machine gekropen.
Aan het eind van de middag had ik alles genaaid en kon ik thuis de rest van de driehoeken gaan snijden.

De dag was zomaar voorbij.  Het was een gezellige en leerzame dag. Janny nogmaals bedankt voor je gastvrijheid en fijne uitleg.
Thuis nog vol adrenaline, 's avonds gelijk begonnen met het snijden van de laatste driehoeken. Het snijmes en ik raken steeds beter bevriend. Na een poosje had ik alle driehoeken gesneden en losgetornd en kon ik beginnen met het aan elkaar naaien van de blokjes. Vier blokken aan elkaar maakt één groot blok deze worden ook weer aan elkaar gezet en tot stroken genaaid. Deze stroken weer aan elkaar en dan ontstaat er een heuse top.Alles op de grond uitgelegd, zodat ik een goed overzicht had van de kleuren. Omdat ik graag een 1 persoons-quilt wou maken, heb ik er extra repen bij gesneden. Hierdoor kon ik vier grote blokken extra maken. De quilt is nu 1.45 bij 2.00 geworden, hij kan dus straks mooi op een 1 persoonsbed.Vrijdagavond na het eten toch nog maar de rand aan de quilt vastgezet.En vrijdagavond klokslag 11 uur, was de hele top klaar. Top!Nu ligt de top en de achterkant te wachten op een dubbel sessie.  Binnenkort de latten van zolder halen en dan kan ie gedubbeld worden. Het quiltwerk wil ik ook op de machine gaan doen. Een tijd terug een speciaal quiltvoetje bij mijn machine gekocht, een in de ditch quilt voetje. Deze wil ik heel graag eens gaan uitproberen en deze quilt leent zich daar prima voor.

Al met al was het dus een zeer geslaagde workshop en heb ik binnen een week een quilt-top klaar. Dat is ook wel eens lekker, nu nog tijd vinden om hem te quilten. Maar nu eerst lekker buiten genieten van het heerlijke lente weer.


                                                 Groetjes en tot de volgende keer,
                                                             Brigitt@


12 opmerkingen:

 1. het resultaat mag er zijn hoor. hij is prachtig geworden.
  jammer dat je de pedaal niet mee had, maar dit had je ook niet kunnen voorzien ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk,we hebben exact de zelfde gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! En zo zonnig. Nog even kiezen op elkaar en dan zie ik je er al onder zitten op het terras. Genietend van de eerste zomerse avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig brigitta! Je wilt straks niet anders dan een rolmes en een naaimachine ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind hem prachtig geworden! Dat je dat zo snel kunt, knap hoor.
  Lekker fleurig, mooie kleuren, lekker groot.
  Ben benieuwd of het een beetje lukt om met de machine te quilten. Heb het zelf nog nooit gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit blijft een prachtig patroon voor een Jelly-Roll. Heerlijk om af en toe even snel een quilt te maken tussendoor, zo kom je weer een beetje door je stoffenvoorraad heen. Ik vind het een hele mooie top geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, het resultaat mag er zeker zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij is heel erg mooi geworden. Ik heb hem al eens gemaakt, maar vindt hem zo mooi, dat ik hem denk ik nog een keer ga maken. Je hebt ook hele mooie kleuren ervoor gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ongelooflijk dat jij in zo'n korte tijd zo maar even een hele top klaar maakt, hij is super leuk geworden, succes met dubbelen en quilten

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is die prachtig geworden!!!!
  Ik zou willen dat ik het ook kon, maar vanwege ziekte lukt handwerken helaas niet meer.....
  groetjes van Marianne
  http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hartstikke leuk om zo een keer eentje op je naaimachine te maken. En ik herken ook een aantal Rouenneriesstofjes. Ik vond dat zo'n mooie serie dat ik er 2 quilts mee gemaakt heb.
  Dit patroon heb ik ook een keer gebruikt voor een ledikantquilt. Met andere kleuren is het weer totaal anders !
  Fijne dag, Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hartstikke leuk om zo een keer eentje op je naaimachine te maken. En ik herken ook een aantal Rouenneriesstofjes. Ik vond dat zo'n mooie serie dat ik er 2 quilts mee gemaakt heb.
  Dit patroon heb ik ook een keer gebruikt voor een ledikantquilt. Met andere kleuren is het weer totaal anders !
  Fijne dag, Patricia

  BeantwoordenVerwijderen