donderdag 26 maart 2015

Mrs. Edith
Een tijdje terug zaten we gezellig te kletsen over hobby's.  Onze sleepboot van 1951 is de hobby van Paul. De boot netjes houden, de motor goed onderhouden is zijn passie. Heel veel tijd besteed hij hieraan. Grote bijkomstigheid van zijn hobby is, dat we er zomers heerlijk mee op vakantie kunnen en als het in het weekend mooi weer is kunnen we lekker het water op. Sinds een aantal jaren hebben onze pubers hun eigen opduwertje, deze is van 1927, ook echt een oudje dus. 


Nu vertelde ik, dat er machientjes zijn van vroeger, waar men weer veel gebruik van maakt tegenwoordig met het quilten. De Singer Featherweight. Ooh zei mijn man, dat vind ik leuk, laat eens zien. Dus snel gegoogeld en hem diverse machientjes laten zien. Ach wat vind ik die nu leuk, kijk maar of je er één kunt vinden, dan krijg je die van mij. Nou dat liet ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen. Dus op marktplaats gekeken, maar helaas niets. Toen kwam ik toevallig op de weblog van Francis Gortemaker terecht. Zij had net een blogje geschreven over een Singertje met een verhaal, dus reageerde ik bij haar dat ze een bofkont was dat zij dat machientje had kunnen kopen. En tot mijn grote verbazing, reageerde zij met de mededeling dat het machientje te koop was. Nou toen was de koop snel beslecht. 

Afgelopen zondag zijn we dan ook de dijk overgegaan en hebben het machientje opgehaald. Helemaal leuk. We werden heel hartelijk ontvangen bij Francis en hebben een uitgebreide uitleg gehad over de werking en het onderhoud van het Singertje. 
En nu het leuke verhaal achter dit machientje, sommigen hebben het waarschijnlijk al gelezen op Francis haar blog, maar voor de anderen volgt het verhaal hier nog een keer.  


Dit Singertje is in 1951 gekocht op de Bahama's in een fietsenwinkel door Dhr. Smith voor zijn vrouw Edith. De heer Smith was R.A.F. piloot en werd later overgeplaatst naar Canada, daar is in 1971 het machientje waarschijnlijk voor een onderhoudsbeurt aangeboden geweest, gezien het label op de koffer.  Later zijn ze geëmigreerd naar Engeland. Daar is onlangs Edith Smith overleden, volgens de verkoper van het Singertje, zou mevrouw Smith heel blij zijn geweest dat haar Singertje nu in goede handen is. Dit is namelijk wat hij schreef.   Mrs. Smith would have been very pleased to know her Singer featherweight still lives on.

Zo leuk dit, ik hoop ooit nog eens uit te kunnen vinden waar de nabestaanden van Mrs. Smith zich nu bevinden, het schijnt dat er nog een zoon van hen op de Bahama's woont. Wie weet kom ik via Google ooit nog eens in contact. Inmiddels een quiltje voor onder het machientje gemaakt, natuurlijk op het machientje. En ze werkt heerlijk en heeft een heel aangenaam geluidje. Er zit ook nog een in de ditch quilt voetje bij en een free motion quilt voetje. Binnenkort beide maar eens gaan uitproberen. 
In Amerika is het de gewoonte om je Singer Featherweight een naam te geven, nou daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.  Ze heeft van mij de naam Mrs. Edith gekregen. En kijk nou toch hoe klein ze is, ze kan bijna zo mee in mijn handtas.
Als ik haar niet gebruik, staat ze mooi te pronken hier midden op tafel. Het is zo'n mooi klein machientje, een schatje om naar te kijken. Nou en die stop je toch niet in haar koffertje weg!

Gisteren kreeg ik van mijn moeder een echt oud houten klosje garen, wat nog van haar moeder is geweest, mijn beppe dus, en haar vingerhoed. Ben er helemaal blij mee. Staat onder een stolp mooi bij het machientje op tafel. 

Hieronder nog een paar sfeerfoto's van Mrs. Edith.  Ben er zo vreselijk blij mee en ik hoop dat we samen nog heel veel quiltjes mogen maken.                                             Groetjes en tot de volgende keer,
                                                              Brigitt@

15 opmerkingen:

 1. Wat een lief cadeau van jouw Paul, nu waren jullie beide een beetje jarig. gr. Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach wat leuk Brigitte, ik heb er ook één, al jaren, wel in een koffertje, maar daar ga ik nu meteen verandering in brengen, eigenlijk gewoon hartstikke zonde, net wat je zegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig setje bij jou op tafel. Wat zal je blij/trots zijn met jou mrs. Edith. Hoop dat jullie samen heel veel kilometers gaan maken. Je kleedje is ook zo leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuk verhaal Brigitta. Je hebt er schitterende foto's van gemaakt.
  Heel veel plezier van je Mrs.Edith.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. piep zaaalig he, ik heb er ook ee tje, al enkele jaren , ook gekocht via Francis, prima service

  knufje en veel plezier met Mrs!Edith

  knufje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat een bofferd ben jij om zo maar een mrs Edith op jout tafel te hebben. Hij staat inderdaad heel leuk, op het kleedje dat jij er snel even voor maakte. Wat een leuk idee om die klosjes onder een stolpje te zetten. Ga maar genieten van dit mooie machientje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij bent een bofferd ;))
  Superleuk dingetje !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kom hem binnenkort eens bewonderen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. je blijheid om het machientje blijkt heel goed uit je leuke verhaal!! Heel veel plezier ermee en succes met het zoeken naar de nazaten!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een beauty en het verhaal erachter maakt het helemaal speciaal. Heel veel plezier gewenst met Mrs. Edith!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind die boten van jullie ook echt schitterend, maar voor ons vrouwen is zo'n machientje toch veel leuker en beter te hanteren :-)
  Mrs. Edith is echt een schatje. Weet niet hoe groot je handtas is, maar zo te zien is het een superklein machientje en het staat zo leuk op tafel met dat stolpje er bij!
  Zoiets doe je niet met een moderne machine natuurlijk.
  Dus lekker genieten van het naaien en het kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie dat Mrs. Edith goed terecht gekomen is! Heel veel plezier met haar!
  Groetjes, Francis.

  BeantwoordenVerwijderen