zondag 26 februari 2017

Slot van onze reis naar Noorwegen

Dag 6 

Nadat we alle koffers in de bus hadden en natuurlijk alle 52 passagiers ook weer op hun plekje zaten reed de bus naar het station van Bergen. Weer kwamen we langs het mooie centrum met zijn prachtige gebouwen en de typisch Noorse woningen gebouwd tegen de berghellingen.  Om 12 uur ging onze trein, we waren mooi op tijd op het station. Deze keer heel goed opgelet dat ik geen tassen liet staan, want ook deze trein rijdt pas vijf uur later weer. In Noorwegen koop je een kaartje voor een zitplaats in een coupé. Je bent dus altijd verzekerd van een zitplaats. Dus ook geen gedoe met incheckpoortjes ed, maar je moet er wel voor zorgen dat je op het juiste tijdstip de trein neemt die je hebt geboekt. In onze coupé zaten op een gegeven moment twee heren die dus eigenlijk in de trein later moesten instappen, gelukkig voor hun was het heel rustig in de trein en konden ze toch mee. Ook voor ons een geluk dat het rustig was in de trein, zo kon je altijd een plekje bij het raam zoeken om van het geweldige uitzicht te genieten. Ben dan ook vaak van links naar rechts en weer terug gehopt. We hadden een erg aardige conducteur die ons steeds wees op de mooiste stukken van de tocht.  Maar ondanks dat, was het vaak nog lastig om het goed op de foto te krijgen. Zoveel tunnels/tunneltjes (182) onderweg. Hadden we de camera gereed staan, hup verdwenen we weer in het donker. Ach ook dat leverde weer hilarische momenten op.

Het was een geweldige treinrit, 7,5 uur, maar ik heb mij geen minuut verveeld. Het is dan ook niet voor niets de mooiste treinrit van Europa. Wat een prachtig landschap. Bergen, fjorden, water/ijsvallen. Prachtige Noorse woningen en een hele grote afwisseling in de weersomstandigheden.  Bewolkt/grijs, tot een beetje sneeuw , regen en blauwe luchten. Op de foto's ook zeker te zien. 

 En weer was het gezellig met de hele groep 52 mensen. Overal even gezeten en gekletst. Om kwart over zeven kwam de trein weer aan in Oslo, daar stond een bus weer op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen. Bij aankomst om half negen konden we gelijk aanschuiven voor het diner. Weer heerlijk gegeten. 

Dag 7


Vandaag een lange reisdag. Vanochtend om zes uur ging de wekker alweer. Kwart voor zeven aan het ontbijt en om half acht in de bus. De weergoden waren ons vandaag niet goed gezind. Regen en ijzel. Geen uitzicht vanuit de bus dus, wat wel erg jammer was. Mede daardoor was het een hele zit, 600 km . Je merkt nu dat iedereen moe begint te worden. Maar ondanks dat hebben we het toch wel weer gezellig gehad in de bus. Twee keer een stop gehad om even wat te eten en te drinken te halen. Vlak voor de Zweedse grens konden we de belasting op de souvenirs weer terug innen. Wel heel bijzonder hè? !. Op de Ferry van Zweden naar Denemarken konden we ook even luchten op het bovendek. Helaas was het uitzicht ook daar heel beperkt door de mist. Daarna doorgereden naar Kopenhagen waar we een stadsrondrit hebben gehad. Maar door het vieze weer waren de busramen zo vies dat we bijna geen uitzicht hadden. Door een medepassagier was nog geprobeerd de ramen te poetsen met een bezem die op de Ferry stond. De bedoeling was heel goed, maar helaas het eindresultaat nog erger. Gelukkig zaten wij rechts en waren alle bezienswaardigheden ook aan de rechterkant en onze ramen waren nog iets doorzichtig. Wij hebben dan wel kunnen zien dat het een stad is om zeker nog eens te bezoeken. Bij de zeemeermin even uitgestapt voor een persoonlijke ontmoeting. Volgens de chauffeur mochten we haar omhelzen, maar door de gladheid heeft niemand dit gedaan. Daarna doorgereden naar het hotel. Om zeven uur konden we hier aanschuiven voor het diner. Weer lekker gegeten. Na het eten nog even gezellig nagezeten en even een wandeling door het park gemaakt. Dat was erg lekker na zo'n lange zit. Daarna snel onder de wol. 
 
Dag 8
 
De wekker ging om vijf uur. Tien voor zes koffers inleveren bij de bus. Zes uur ontbijt en om kwart voor zeven in de bus, op naar huis. Dat is ook fijn. Het is mooi geweest. Onderweg helaas weer slecht weer, waardoor het uitzicht weer niet optimaal was. Nou denk ik niet dat veel het eerste uur naar buiten hebben gekeken. Om mij heen hoorde ik zo nu en dan een snurk en bijna iedereen lag/zat wat vreemd op hun 
stoel. ;)  Op de Ferry van Denemarken naar Duitsland heel even buiten geweest, maar het was koud aan dek. Binnen was het druk, ook hier begon de voorjaarsvakantie. In Duitsland nog een tussenstop gemaakt om even te lunchen. Gelukkig viel de drukte op de weg mee en hebben we niet in de file stil gestaan. We waren dan ook keurig om half zes weer in NieuwDijk / Didam.  Hier vandaan kon men op eigen gelegenheid weer naar huis of met de bus weer naar de opstapplaats gebracht worden. En hier was ook de mogelijkheid om nog deel te nemen aan het afscheidsdiner.  Dit was nog heel gezellig. Konden we nog even na kletsen en 
ervaringen uitwisselen. Dat deze heel sterk wisselden was ons in de bus op de terugreis al opgevallen. 
Voor sommigen was de dit de eerste en zeker de laatste keer. Anderen hadden alweer een volgende reis in de planning staan. 

De foto's zijn deze keer weer iets minder mooi, doordat ze door het raam van de trein zijn genomen.En nu al weer ruim een week thuis. Een drukke week achter de rug, maar nog steeds aan het nagenieten van deze geweldige reis. Of ik ooit weer een groepsreis ga maken?. Ja, denk het wel. Ik vond het persoonlijk heel gezellig reizen met zo'n grote groep. Elke ochtend en avond zat je in principe bij iemand anders aan tafel te ontbijten of te dineren. Elke keer dus weer ander gezelschap en dus ook andere gespreksstof. Zelf heb ik de hele week met een grote glimlach op mijn gezicht gelopen, ik heb GENOTEN.  En of ik ooit terug ga naar Noorwegen. JA.  Want ik moet immers nog steeds het Noorderlicht zien. Maar ook zou ik Noorwegen heel graag eens in de zomer willen bezoeken. Dus ooit...........


 
 
Groetjes en tot de volgende keer,
Brigitt@
 


4 opmerkingen:

 1. Een hele mooie reis was dit! En ja, in de zomer is Noorwegen ook mooi! Wij hebben een rondreis in de zomer gedaan. Jammer dat jullie weinig van Kopenhagen gezien hebben. Ook zeker een stadsreis waard. Trouwens heel Denemarken is leuk! Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's ook al zijn ze door de ruiten genomen.
  Wat een schitterende natuur, lijkt me heerlijk om daar te zijn, maar wel super vermoeiend als ik het zo lees.
  Met een groep is best wel handig, ze stippelen alles lekker voor je uit en je bezoekt de mooiste plekken.
  Mijn buurvrouw is momenteel in Noorwegen op zoek naar het Noorderlicht, maar zij gaan helemaal naar het noordpuntje, dus misschien meer kans.
  Ze krijgen 3 keer de mogelijkheid, dus het moet haast wel lukken.
  Groetjes en bedankt voor het mee genieten van jullie reis.
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb na het lezen van jou reisverslag bijna het idee dat ik er zelf ben geweest. Bedankt voor je mooie foto's en verslag.

  BeantwoordenVerwijderen